Pokud máte pocit, že jméno Calderon jste už slyšeli a nebyl to parní hrnec Eta, který jsem pro Vás otestoval, pamatujete si zřejmě ze školy jméno španělského dramatika a básníka Pedra Calderona de la Barca. Pravděpodobně jde ale spíše o španělské slovo caldero, což znamená velký kotel.
Tady by mohla být spojitost, protože se jedná o jeden z nevýkonnějších parních hrnců na trhu. Další zvláštností je jeho konstrukce s oddělitelnou nádobkou na vodu.
První pohled
Parní hrnec Eta Calderon obsahuje řadu oddělitelných dílů. Kromě třech nádob, víka, misky na rýži a odkapávací nádoby, lze oddělit ještě nádoba na vodu a její víko. Všechny díly do sebe lehce zapadají, jen víko nádoby na vodu je nasazeno těsněji. Nádoba na vodu s vodoznakem pojme dva litry, což by mělo stačit na 60 minut provozu. Jediným ovládacím prvkem je mechanický časovač s maximální dobou vaření 30 minut. Pohled na výrobní štítek odhalí vysoký příkon 1500 až 1800 W, což znamená, že pára by měla být vyvíjena rychle a ve velkém množství.
Zkušenosti
Napuštění dvou litrů vody je možné i přes víko nádoby, ve kterém je otvor se záklopkou. Ta se otevře po nalití vody na ni.
Při vaření vajec mne překvapilo, že jen horní nádoba má 5 důlků pro umístění vajec, což je málo. Do nádob není problém jich naskládat víc, nebudou ale stát a mohou tak mít žloutek na straně.
Přípavu celého oběda můžete zvládnout najednou. Postačí využít všechny nádoby.
Uvařeny na hniličku jsou za 6 minut, což je o třetinu kratší doba než u běžných přístrojů.
Při přípravě rýže jsem podle návodu vařil 35 minut, což znamená nastavit 30 minut a po doběhnutí času ještě 5. 30 minut by ale u tohoto přístroje stačilo.
Příprava celého oběda najednou je lákavá a proto jsem vyzkoušel uvařit oběd pro 3 lidi, což hrnec zvládne s rezervou. Volil jsem kombinaci vepřového masa, květáku a brambor. Důležité je, dát potravinu, která se připravuje nejdéle dolů a nejrychleji připravenou nahoru. Dole probíhá příprava rychleji, takže se potřebný čas srovná. Vše jsem připravoval za 30 minut a výsledek byl velmi dobrý. Brambory malinko měkčí, květák a maso perfektní. Jen je třeba více kořenit a solit, protože voda, která se sráží na potravinách část odplaví, případně po uvaření dosolit.
Technické parametry
potraviny
množství
nádoba
čas min
spotřeba kWh
komentář k výsledku
vejce na hniličku
2 ks
horní
7
0,168
o trochu víc než na hniličku stačilo by 6 minut
rýže voda
0,2 l 0,3 l
spodní miska
35
0,911
dobře uvařená trochu měkčí, 30 minut by stačilo
brambory vepřové maso květák
0,5 kg 0,4 kg 0,5 kg
spodní střední horní
30
0,768
vše perfektně uvařené, brambory trochu měkčí
vejce na hniličku
4 ks
horní
6
0,132
perfektně na hniličku
brambory ryba brokolice
0,8 kg 0,4 kg 0,3 kg
spodní střední horní
30
0,761
vše perfektně uvařené, tentokrát trochu víc uvařený květák
Pokud budete přepočítávat spotřebu uvedenou v tabulce podle příkonu a času, zjistíte, že skutečnost je nižší než výpočet podle technických parametrů. Je to dáno tím, že topné těleso nehřeje stále, ale je řízeno tak, aby vyvíjelo páru, ale neohřívalo zbytečně.
Průběh příkonu (průměrováno za minutu) ukazuje, že přístroj neohřívá po celou dobu na plný výkon.
Elektronika hlídá teplotu v prostoru výrobníku páry a zapíná ohřev jen když je třeba. Více řekne graf, který zobrazuje křivku spotřeby za minutu v průběhu vaření.
Čištění
Umytí misek a odnímatelných dílů je nejrozumnější provést ihned po jejich vychladnutí. Zbytky potravin jinak mohou zaschnout a myjí se hůř. Kromě základny s elektrickým kabelem a zásobníku vody lze všechny díly mýt také v myčce.
Velmi mne potěšilo, že Eta nenutí svoje zákazníky používat předražené „speciální“ prostředky pro odvápňování, naopak toto zakazuje a doporučuje kyselinu citronovou nebo octovou. Osobně preferuji kyselinu citronovou, protože je méně agresivní a je běžnou součástí potravy, takže nevzniká problém, pokud se nepodaří přístroj po odvápnění dokonale propláchnout.
Hodnocení
Díky vysokému příkonu přístroj vyvíjí velké množství páry a proto funguje rychleji oproti většině dalších přístrojů. Velká nádoba na vodu umožňuje provoz bez dolévání i při dlouhých časech vaření. Jako zbytečně nedotažený detail vidím jen pět míst pro vaření vajec. Využití mechanického časovače znamená jednoduché, ale ne zcela přesné nastavení času.
Technické parametry
parní hrnec Eta Calderon 1134 90000
náplň vody:
2 l
příkon udávaný / měřený
1500 – 1800 W / 1660 W
celkový objem nádob:
9 l
Rozměry (švh), hmotnost:
310 x 360 x 260 mm, 2,85 kg
Doporučená cena:
2 499 Kč
Plusy
vysoké vyráběné množství páry znamená rychlejší vaření
velká nádržka na vodu
mechanický časovač znamená jednoduché nastavení
Mínusy
jen 5 držáků na vejce
mechanický časovač jen do 30 minut, nepraktický pro krátké časy
Rýže v páře
Rýži připravujeme ve speciálním příslušenství nebo obyčejných miskách vložených do parního hrnce. Použijeme 1 hrnek propláchnuté rýže a 1,5 hrnku vody. Do vody vložíme malou oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali asi 10 hřebíčků. Přidat můžeme i kurkumu, která rýži obarví na žluto a je velmi zdravá. Necháme vařit asi 30 minut (čas vaření závisí na výkonu přístroje, proto jej ověřte v návodu).
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2014 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz