Tyčový mixér je dnes asi nejvyužívanějším kuchyňským strojkem. Není divu. Zvládá řadu kuchyňských příprav od rozmixování zeleniny do svíčkové, přes výrobu majonézy po koktejly. A s přídavnými strojky ještě víc. Tyčový mixér Bosch MSM 67140 je vybaven šlehacím nástavcem s převodovkou a sekáčkem. Kolik toho dokáže brzy zjistíme.
První pohled
Nápis 750 W na těle přístroje znamená opravdu silný stroj. Vždyť srovnatelný nebo nižší příkon má řada kuchyňských robotů. Stupnice knoflíku regulace s dvanácti stupni je jen orientační, protože nastavení rychlosti je plynulé. K tomu přibývá tlačítko turbo, které zapíná přístroj na maximální výkon. Obě tlačítka je třeba za chodu držet stisknuté, což je obecná vlastnost tyčových mixérů.
Poslední dva ovládací prvky aretují připojené příslušenství. Pro jeho připojení stačí mírný tlak, stejně jako pro odpojení jemné stisknutí obou tlačítek ve spodní části přístroje. Horní část těla přístroje potažená plasem podobným gumě zpříjemňuje spolu s ergonomickým tvarem držení v levé i pravé ruce.
Příslušenství
Kovový mixovací nástavec s ostrými noži je podle návodu použitelný do teploty 80°C a lze ho ponořit asi 17 cm hluboko do tekutin, což by mělo stačit pro přípravu naprosté většiny domácích pokrmů. Šlehací metlička potřebuje pomalejší otáčky, proto je spolu s ní dodávána maličká převodovka do pomala. Sekací nástavec s dvojitým srpovým nožem je zpřevodován přímo ve víku nádoby.
Kovová šlehací noha umožňuje použití i pro horké potraviny.
Její objem je při naplnění po značku max. 750 ml, což umožňuje zpracování rozumného množství potravin. Sekací i pracovní nádobu s ryskami do 600 ml doplňuje víčko, takže je lze použít pro uskladnění v chladničce.
Majonéza
Zkusil jsem umixovat majonézu z celého vejce, podle receptu z návodu: 1 celé vejce, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci citronové šťávy a 250 ml oleje s troškou soli a pepře jsem vložil současně do pracovní nádoby a mixoval na turbo rychlost asi 1:30 min. Vzniklá majonéza nebyla sice tak hustá jako zahuštěná majonéza plná éček z obchodu, ale vyrovnala se majonéze, kterou běžně dělám jen ze žloutků.
Příprava vajíčkové pomazánky včetně majonézy trvá jen chvíli.
Vaječná pomazánka
Do sekáčku jsem vložil jednu menší cibuli, kterou jsem asi dvě sekundy na rychlost 1 posekal na hrubo a přidal polovinu majonézy z předchozího receptu, dvě menší okurky a trochu soli. Sekáček jsem zapnul asi na pět sekund. Nakonec jsem přidal pět vajec a jen krátce zapnul, aby nebyla posekána příliš. Velmi jsem ocenil vybavení nádobky sekáčku protiskluzovým dnem, takže se při sekání ani nehne.
Do pracovní nádoby jsem vložil bílek ze dvou vajec, špetičku soli a pomocí šlehací metly vytvořil tuhý sníh.
Šlehací metla a tuhý bílkový sníh s cukrem, který využijete pro výrobu sněhových pusinek, indiánků nebo k přímé konzumaci.
Poté jsem přidal postupně asi lžící moučkového cukru a zašlehal do sněhu, ten ještě zhoustl. Sníh lze nanést na pečící papír v různých tvarech a pomalinku usušit v troubě nebo dochutit marmeládou a dozdobit ovocem jako pochoutku, či nanést na piškot jako základ pro výrobu indiánků.
Hodnocení
Bosch MSM 67160 funguje přesně podle očekávání velmi dobře a to včetně příslušenství. Jeho držení je příjemné díky tvarované rukojeti a jejímu pogumování.
Motor s příkonem 750 W poskytuje výkonovou rezervu, díky které se nezadýchá ani při delším provozu, jehož délka není v návodu omezena. Jen škoda, že výrobce nedodává držák na zavěšení, aby přistroj mohl být vždy po ruce.