|
Parní kombinace podle mého gusta
Recenze kombinované parní trouby AEG-Electrolux 98203-5-M
Od dob kdy jsem poznal výhody vaření v páře jsem se těšil, až se mi dostane do rukou na otestování plnohodnotná kombinace parní a horkovzdušné trouby. Nyní jsem mám zapůčenou troubu značky AEG-Electrolux 98203-5-M, která by měla všechny moje požadavky splňovat. Otestuji její funkčnost při běžném i parním pečení a přitom se zaměřím také na spotřebu energie při jednotlivých programech.
První dojem
Designově velmi povedený přístroj může trochu zmást kulatým knoflíkem na levé straně ovládacího panelu, který ale nemá s ovládáním příliš společného, protože se jedná o zásuvku, pomocí které se do prostoru trouby nalévá voda. Nerezový povrch v kombinaci se sklem a černými plochami ozvláštňuje na první pohled jen symbol tlačítka pro zapnutí přístroje. Teprve po jeho stisknutí se červeně rozzáří efektní dotykový ovládací panel s displejem a řadou dotykových tlačítek podsvícených bíle. Po úvodním nastavení na vypnuté troubě svítí čas.
Téměř celý vnitřní prostor trouby zabírá příslušenství, kterého je nezvykle mnoho. Dva rošty na položení pekáčů, hluboký (opravdu hluboký) plech, mělký plech, děrovaný plech, speciální nerezová nádoba s vnitřní nádobou s dírami na vaření v páře, teplotní sonda, kryt vývojníku páry, filtr proti mastnotě, speciální molitan na odsátí zbytků z vývojníku páry a po dvou návodech pro každý jazyk i skládačku se stručnými pokyny. První návod na 55 stranách dopodrobna rozebírá vše od bezpečnostních upozornění přes příslušenství až k jednotlivým způsobům pečení, správného vestavění, údržby a řešení případných problémů. Druhá, tentokrát 43 stránková brožura se zabývá způsoby vaření, tabulkami pro časy s nastavením trouby pro různé pokrmy a přináší řadu zajímavých receptů. Návody jsou psány srozumitelně a spisovnou češtinou, našel jsem v nich však několik nepodstatných faktických chyb.
| Vnitřní prostor trouby AEG-Electrolux 98203-5-M je vybaven dvojitým tělesem grilu, po bocích zavěšenými snadno snímatelnými vodícími drážkami pro plechy, dvěma zdroji světla a ve dně vestavěným vyvíječem páry. |
Ovládání jednoduché i složitější
Ovládací panel je tvořen červeně podsvíceným LCD displejem a osmi funkčními tlačítky. Nastavení automatických programů spočívá jen v jejich výběru z opravdu bohaté nabídky a pokud zapojíte pečící sondu, najdete v nabídce i programy speciálně pro ni. Vždy po nastavení programu lze upravit jeho parametry. Na programech se sondou je to cílová teplota uvnitř masa, u automatických programů váha potravin, u ručních teploty a způsoby příprav. Elektronika umožňuje řadu funkcí. Časová nastavení lze využít pro určení času začátku i konce pečení, nebo jen jako minutku, která upozorní na uplynutí zadaného času, ale funkci trouby neovlivní. Přístroj nabízí velmi širokou řadu programů pro nejrůznější pokrmy, rozmrazování i sušení potravin a další.
Zkušenosti z provozu
I přesto, že jsem v troubě vařil poměrně dlouhou dobu (více než měsíc), nestihl jsem vyzkoušet všechna její nastavení. Snažil jsem se zkoušet hlavně klasické české pokrmy a musí říct, že se mi nestalo, že by automatika trouby měla jiné než výborné výsledky. Uvedu jen několik připravovaných pokrmů.
Automatický program pro drůbež jsem vyzkoušel na kuřeti běžné velikosti s nastavením hmotnosti 1,2 kg. Kuře jsem jen řádně osolil a trochu okořenil. Program sám ohlídal vše a vyzval mne ve správný čas k otočení kuřete, aby se mohla kůrčička vytvořit i z druhé strany. Moc jsem si pochutnal.
Automatický program pro pečení vepřového se sondou mne trochu zmátl, protože se chová malinko jinak než je uvedeno v návodu a trvá déle než jsem očekával. Místo teploty uvnitř masa má trvale na displeji čas do předpokládaného ukončení, který se s postupem pečení upravuje. Teplota na sondě lze vyvolat tlačítkem. Při testu se zhruba kilovou vepřovou pečení s kostí se z původně avizovaných zhruba 2 hodin pečení stalo téměř čtyřhodinové pečení, což mi připadá jako poměrně značná chyba v původním odhadu. Přitom se údaj o času konce pečení stále přepočítával a udržoval mne v naději, že už pečínka bude brzy hotová. Nicméně výsledek byl chuťově vynikající.
Pečení s časovou automatikou jsem vyzkoušel s 1,2 kg vepřového bůčku na programu pro vepřové s nastavením váhy. Program avizoval pečení 1 hod a 57 minut, což přesně dodržel. Maso bylo perfektně propečené, šťavnaté a chutné.
| Test rovnoměrnosti pečení s litým moučníkem dopadl velmi dobře |
Rovnoměrnost pečení se nejlépe projeví na litém moučníku, který je na všech stranách stejně vysoký. Upekl jsem také kynutou bublaninu na program moučník s ovocem bez jakéhokoli zásahu. Automatika určila čas pečení při automaticky nastavené teplotě 130°C na 1 hod a 40 min, což dodržela přesně. Výsledkem byla perfektně propečená, dobře chutnající a hlavně naprosto rovnoměrně zhnědnutá bublanina.
Programy pro páru jsem využíval nejčastěji. Vaření zhruba kilogramu brambor na kterých byla položena na růžičky nadělená brokolice trvalo 50 minut a vše bylo uvařené tak akorát. Stejně dopadlo vaření necelého 1,5 kg nových brambor. Při parním provozu se může stát, že dojde voda ve vývojníku páry, a trouba na to upozorní bzučákem. Je to silný, poměrně nepříjemný zvuk, který rozhodně nepřeslechnete.
Americké brambory mají také svůj program zařazený do příprav s párou. Zde se kombinuje parní vaření s grilem a klasickými způsoby pečení. Výsledek je vynikající.
Tabulka spotřeby energie při vybraných programech
Pokrm / program |
přibližná hmotnost |
Spotřeba |
Kuře / automatický program drůbež |
1,2 kg |
1,09 kW |
Brambory s brokolicí / čerstvá zelenina v páře |
1 kg brambor a střední brokolice |
0,88 kW |
Vepřová pečeně s kostí / vepřové se sondou |
1,1 kg |
1,8 kW |
Kynutá bublanina / ovocný moučník |
z 0,5 kg mouky |
0,95 kW |
Americké brambory / americké brambory + pára |
1,2 kg |
1,2 kW |
Bůček v celku / vepřové se sondou |
1 kg |
1,47 kW |
Čištění párou |
prázdná trouba |
0,14 kW |
Očista a údržba
Jedním z prostředků pro ochranu před tukem je dodávaný filtr tuku, který je nutné umístit na výstup ventilátoru kruhového tělesa vždy, když pečeme maso. Dalším prostředkem je speciální program pro čištění párou, při kterém nalijeme přímo do vývojníku páry vodu s octem. Program trvá 15 minut a uvolní masné usazeniny na stěnách ze speciálního hladkého smaltu, kterým je vybaven vnitřek trouby i pečící plechy. Škoda jen, že není stejně upraven kryt ventilátoru. Jako dobrý nápad pro údržbu hodnotím velmi jednoduše zavěšené vodící mřížky pro zasunutí pečících plechů. Po jejich sejmutí jsou boční stěny hladké a dobře se čistí. | Vnitřní prostor trouby AEG-Electrolux 98203-5-M je vybaven dvojitým tělesem grilu, po bocích zavěšenými snadno snímatelnými vodícími drážkami pro plechy, dvěma zdroji světla a ve dně vestavěným vyvíječem páry. | Stejně se zbaví vodního kamene vývojník páry. K pohodlnému čistění přispívají jednoduše demontovatelná dvířka i obě vnitřní skla.
Hodnocení
Plnohodnotná kombinace horkovzdušné trouby s parním vařením, která dobře využívá všech dostupných způsobů ohřevu a díky elektronickému řízení je kombinuje do obrovské nabídky speciálních programů pro přípravu nejrůznějších pokrmů. I přesto, že se mi nepodařilo vyzkoušet všechny programy z opravdu velké nabídky, nesetkal jsem se s tím, že by výsledek nebyl perfektní. Trouba opravdu poskytuje na všech testovaných programech profesionální a velmi chutné výsledky. Jedinou výhradu mám k pečení se sondou, kde mi čas pečení připadá být zbytečně dlouhý a odhad konce pečení nepochopitelně nepřesný.
Technické parametry AEG-Electrolux 98203-5-M
Příkon: | 3,4 kW |
Druhy ohřevu: | 14 funkcí a automatické programy váhové, i s pečící sondou |
Energetická třída: | A |
Rozměry (švh): | 597 x 595 x 550 mm |
Hmotnost: | 41,2 kg |
Doporučená maloobchodní cena: | 64.990 Kč |
Ve zkrácené verzi vyšlo v magazínu Inspirace EURONICS č.4 / 2010Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: AEG - Electrolux, Miloš Chadt
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|