|
Gril pro příjemné chvíle s rodinou a přáteli Recenze grilu Fagor BBC-850
V poslední době máme tak málo času na posezení s přáteli, že se tyto příležitosti stávají svátkem, který chceme něčím ozvláštnit a zpestřit. Velmi příjemné je otevřít lahvičku kvalitního vína a něco dobrého k tomu zakousnout. Výborné je maso nebo jiné pochoutky přímo z grilu, u kterého můžeme přímo sedět, a každý si na něm připraví maso propečené přesně tak, jak má rád. K tomu se výborně hodí gril Fagor BBC-850, který jsem pro vás otestoval.
První dojmy
Po vybalení z papírové krabice s polystyrénovými držáky mne zaujal vyvážený design v kombinací černé a ušlechtilého dřeva. Spolu s přístrojem obdržíte mezinárodní záruční list a návod k použití. I ten je vytištěn ve třinácti jazycích včetně češtiny a slovenštiny. Obrázky najdete na delším listu, takže je máte přístupné vždy a bez listování. Kromě obligátních bezpečnostních upozornění se dozvíte jak gril připravit, používat, vyčistit i několik rad pro grilování. Návod psaný spisovnou a bezchybnou češtinou je srozumitelný a výstižný. | Gril se skládá ze čtyřech do sebe dobře zapadajících částí |
Přístroj se skládá ze čtyřech do sebe lehce zapadajících dílů. Podstavec z teplu odolného plastu je doplněn okrasnými lištami širokými 56 mm, které mohou sloužit pro opření talíře nebo odložení menšího grilovacího nářadí. Do něj je volně vložena hliníková odkapávací miska i grilovací deska. Ta je rozdělena na 1/3 hladkou a 2/3 žebrovanou grilovací plochu. Obě plochy jsou mírně skloněně směrem k jejich předělu, kde jsou umístěny kanálky pro odtok přebytečného tuku a tekutin. Celou sestavu doplňuje termostat s teplotním čidlem a přívodním kabelem (délka 1 m). Jeho zasunutí do zásuvky na grilovací desce celou sestavu mechanicky spojí. Vzhledem k tomu, že se dle návodu nesmí gril přenášet dokud je horký, jde jen o pojistku. Pro snadnější demontáž tělesa termostatu z grilu je vybaven vypínací pákou. | Termostat s regulací 0 až 4 a max. Pod ním páčka pro jeho demontáž. | Velký knoflík termostatu se stupnicí od 0 do 4 a max. obsahuje dvě kontrolky. Oranžová signalizuje připojení přístroje k elektrické síti a poněkud nezvyklá, ale efektní modrá, fázi chladnutí. Fáze ohřívání je tedy signalizována zhasnutím modré kontrolky. Termostat umožňuje plynulou regulaci, lze tedy nastavit i jakoukoli polohu mezi vyznačenými stupni.
Ještě před masem měření teplot
Po zimě jsem se na grilované maso těšil, přesto jsem po omytí přístroje nejprve změřil teploty a teplotní průběhy při jednotlivých stupních. Určitě vás bude zajímat za jak dlouho se gril nahřeje. Z naměřeného grafu vyplývá, že z teploty 22°C se na teplotu 207°C, při které vypnul termostat nastavený na maximum, dostal za 6 minut a 6 sekund. Ovšem ustálená pracovní teplota se přitom pohybuje mezi 160 až 185°C.
Tabulka rozmezí pracovních teplot při nastavení termostatu do vyznačených poloh na jeho stupnici
Poloha | 1 | 2 | 3 | 4 | Max. |
Min. teplota | 37°C | 58°C | 87°C | 113°C | 160°C |
Max. teplota | 67°C | 92°C | 123°C | 143°C | 185°C |
Jak je vidět, kromě grilování může gril také udržovat teplotu již hotového pokrmu. Stačí zvolit nastaveni v okolí stupňů 1 až 2.
Grilovat lze prakticky cokoli
Maso pro grilování jsem dopředu naložil ve směsi soli, provensálského koření, nasekaného česneku a druhou část v soli, pepři a hořčici. Syrové brambory nakrájené na plátky a osolené jsem položil na hladkou část grilu i na část žebrovanou a po chvíli pokapal olejem. Minimálně pro první omočení v oleji je výhodnější využít hladkou část a poté je přesunout na žebrovanou. Plátek brambory si vezme jen minimální množství oleje a zbytek přeteče k vedlejšímu plátku. | Kromě masa, zeleniny a dalších běžně grilovaných pokrmů jsem připravoval i vejce na slanine. Mezi oběma nakloněnými grilovacími plochami je vidět odtokový kanálek. | Maso na žebrované části získalo správný vzhled a bylo i příjemně šťavnaté a chutné. Jen je třeba grilovat nejprve na vyšší teplotu, aby se zatáhlo a poté teplotu můžete snížit. Přebytečný tuk a šťávy z masa stékají do misky s vodou kanálkem mezi hladkou a žebrovanou plochou, kde se nebudou přepalovat.
Na hladké části se dobře připravuje také volské oko na slanině, plátky zeleniny a zkusil jsem i bramborák, ten ale musí mít poměrně husté těsto, aby nestékalo.
Mytí je díky nepřilnavému povrchu jednoduché. Grilovací desku se nemusíte bát namočit, jen je důležité řádně vysušit část s kontakty pro připojení termostatu. S nádobím můžete umýt také hliníkovou misku na vodu. Namočit bych se zdráhal podstavec, aby dřevo nenasáklo vodu a nedošlo k jeho poškození. Také termostat se pochopitelně, jako každá elektrická část, mýt ve vodě nesmí. Proto postačí utření vlhkým hadříkem případně se saponátem.
Hodnocení
Gril Fagor BBC-850 se jistě stane vítaným zpestřením posezení s přáteli i rodinných setkání u dobrého jídla. Svojí velikostí vyhoví i pro větší společnost, která jistě ocení možnost udržování teploty pokrmů přímo na grilu. Osobně oceňuji také kanálek pro odtok tekutin, který zajistí grilování bez přebytečných tuků.
Technické parametry:
- Příkon: 2500 W
- Rozměry (švh): 660 x 80 x 430 mm
- Hmotnost: 5,5 kg
- délka přívodního kabelu: 1 m
- doporučená maloobchodní cena: 2.990 Kč
Ve zkrácené verzi vyšlo v magazínu Inspirace EURONICS č.2 / 2009Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: Fagor, Miloš Chadt Přístroj zapůjčil dovozce značky Fagor
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005 Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|