|  | 
| Indukční varná zónaPrincip činnosti
 Indukční deska využívá jako zdroj tepla indukci elektromagnetických proudů v kovové ploše, kterou tvoří nádoba s potravinou. Tyto proudy se v kovu ihned uzavírají a tak ohřívají přímo dno nádoby. Zdrojem indukovaného proudu je cívka umístěná pod deskou ze sklokeramiky nebo jiného magneticky a elektricky nevodivého materiálu. Cívka je napájena z výkonového měniče napětím o frekvenci přibližně 25 kHz. Příkony jednotlivých zón mohou dosahovat až asi 3 kW, což je srovnatelné s sklokeramickými i litinovými zónami.
 Úspora energie vzniká díky tvorbě tepla v těsné blízkosti potravin, minimalizaci ztrát (vysoké účinnosti) a minimálnímu nežádoucímu ohřevu okolí. Nízká teplota okolí znamená také podstatné snížení rizika popálení od horké varné desky. Zatímco nejvyšší teplota při vaření na sklokeramické varné desce je teplota varného místa (až 500°C), při vaření na indukční desce je to teplota varné nádoby, která je podstatně nižší.
 
 
 |  |  | Nákres indukční varné zóny | 
 
 Výhody:rychlý přenos teplapodstatně nižší spotřeba energieelektronické řízení a pokročilé funkcevysoká bezpečnost - snížení rizika popálení od plotýnkynízká teplota varného místavelmi snadné čištěnírychlá regulace ohřevu
 Nevýhody:nízké zbytkové teplo (těžko využitelné)vysoká pořizovací cena - stále klesá
 
 
 
  
 Ve zkrácené verzi pro magazínInspirace EURONICS  č.1 / 2009
 Miloš Chadt
 milos@chadt.cz
 milosch@centrum.cz
 
 obrázek: Miloš Chadt
 
 
 Články s podobnou tématikou:
 
 |  | Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Založení stránek 20.7.2005  Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu. |