Pokud máte pocit, že jméno Calderon jste už slyšeli a nebyl to parní hrnec Eta, který jsem pro Vás otestoval, pamatujete si zøejmì ze školy jméno španìlského dramatika a básníka Pedra Calderona de la Barca. Pravdìpodobnì jde ale spíše o španìlské slovo caldero, což znamená velký kotel.
Tady by mohla být spojitost, protože se jedná o jeden z nevýkonnìjších parních hrncù na trhu. Další zvláštností je jeho konstrukce s oddìlitelnou nádobkou na vodu.
První pohled
Parní hrnec Eta Calderon obsahuje øadu oddìlitelných dílù. Kromì tøech nádob, víka, misky na rýži a odkapávací nádoby, lze oddìlit ještì nádoba na vodu a její víko. Všechny díly do sebe lehce zapadají, jen víko nádoby na vodu je nasazeno tìsnìji. Nádoba na vodu s vodoznakem pojme dva litry, což by mìlo staèit na 60 minut provozu. Jediným ovládacím prvkem je mechanický èasovaè s maximální dobou vaøení 30 minut. Pohled na výrobní štítek odhalí vysoký pøíkon 1500 až 1800 W, což znamená, že pára by mìla být vyvíjena rychle a ve velkém množství.
Zkušenosti
Napuštìní dvou litrù vody je možné i pøes víko nádoby, ve kterém je otvor se záklopkou. Ta se otevøe po nalití vody na ni.
Pøi vaøení vajec mne pøekvapilo, že jen horní nádoba má 5 dùlkù pro umístìní vajec, což je málo. Do nádob není problém jich naskládat víc, nebudou ale stát a mohou tak mít žloutek na stranì.
Pøípavu celého obìda mùžete zvládnout najednou. Postaèí využít všechny nádoby.
Uvaøeny na hnilièku jsou za 6 minut, což je o tøetinu kratší doba než u bìžných pøístrojù.
Pøi pøípravì rýže jsem podle návodu vaøil 35 minut, což znamená nastavit 30 minut a po dobìhnutí èasu ještì 5. 30 minut by ale u tohoto pøístroje staèilo.
Pøíprava celého obìda najednou je lákavá a proto jsem vyzkoušel uvaøit obìd pro 3 lidi, což hrnec zvládne s rezervou. Volil jsem kombinaci vepøového masa, kvìtáku a brambor. Dùležité je, dát potravinu, která se pøipravuje nejdéle dolù a nejrychleji pøipravenou nahoru. Dole probíhá pøíprava rychleji, takže se potøebný èas srovná. Vše jsem pøipravoval za 30 minut a výsledek byl velmi dobrý. Brambory malinko mìkèí, kvìták a maso perfektní. Jen je tøeba více koøenit a solit, protože voda, která se sráží na potravinách èást odplaví, pøípadnì po uvaøení dosolit.
Technické parametry
potraviny
množství
nádoba
èas min
spotøeba kWh
komentáø k výsledku
vejce na hnilièku
2 ks
horní
7
0,168
o trochu víc než na hnilièku staèilo by 6 minut
rýže voda
0,2 l 0,3 l
spodní miska
35
0,911
dobøe uvaøená trochu mìkèí, 30 minut by staèilo
brambory vepøové maso kvìták
0,5 kg 0,4 kg 0,5 kg
spodní støední horní
30
0,768
vše perfektnì uvaøené, brambory trochu mìkèí
vejce na hnilièku
4 ks
horní
6
0,132
perfektnì na hnilièku
brambory ryba brokolice
0,8 kg 0,4 kg 0,3 kg
spodní støední horní
30
0,761
vše perfektnì uvaøené, tentokrát trochu víc uvaøený kvìták
Pokud budete pøepoèítávat spotøebu uvedenou v tabulce podle pøíkonu a èasu, zjistíte, že skuteènost je nižší než výpoèet podle technických parametrù. Je to dáno tím, že topné tìleso nehøeje stále, ale je øízeno tak, aby vyvíjelo páru, ale neohøívalo zbyteènì.
Prùbìh pøíkonu (prùmìrováno za minutu) ukazuje, že pøístroj neohøívá po celou dobu na plný výkon.
Elektronika hlídá teplotu v prostoru výrobníku páry a zapíná ohøev jen když je tøeba. Více øekne graf, který zobrazuje køivku spotøeby za minutu v prùbìhu vaøení.
Èištìní
Umytí misek a odnímatelných dílù je nejrozumnìjší provést ihned po jejich vychladnutí. Zbytky potravin jinak mohou zaschnout a myjí se hùø. Kromì základny s elektrickým kabelem a zásobníku vody lze všechny díly mýt také v myèce.
Velmi mne potìšilo, že Eta nenutí svoje zákazníky používat pøedražené „speciální“ prostøedky pro odvápòování, naopak toto zakazuje a doporuèuje kyselinu citronovou nebo octovou. Osobnì preferuji kyselinu citronovou, protože je ménì agresivní a je bìžnou souèástí potravy, takže nevzniká problém, pokud se nepodaøí pøístroj po odvápnìní dokonale propláchnout.
Hodnocení
Díky vysokému pøíkonu pøístroj vyvíjí velké množství páry a proto funguje rychleji oproti vìtšinì dalších pøístrojù. Velká nádoba na vodu umožòuje provoz bez dolévání i pøi dlouhých èasech vaøení. Jako zbyteènì nedotažený detail vidím jen pìt míst pro vaøení vajec. Využití mechanického èasovaèe znamená jednoduché, ale ne zcela pøesné nastavení èasu.
Technické parametry
parní hrnec Eta Calderon 1134 90000
náplò vody:
2 l
pøíkon udávaný / mìøený
1500 – 1800 W / 1660 W
celkový objem nádob:
9 l
Rozmìry (švh), hmotnost:
310 x 360 x 260 mm, 2,85 kg
Doporuèená cena:
2 499 Kè
Plusy
vysoké vyrábìné množství páry znamená rychlejší vaøení
velká nádržka na vodu
mechanický èasovaè znamená jednoduché nastavení
Mínusy
jen 5 držákù na vejce
mechanický èasovaè jen do 30 minut, nepraktický pro krátké èasy
Rýže v páøe
Rýži pøipravujeme ve speciálním pøíslušenství nebo obyèejných miskách vložených do parního hrnce. Použijeme 1 hrnek propláchnuté rýže a 1,5 hrnku vody. Do vody vložíme malou oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali asi 10 høebíèkù. Pøidat mùžeme i kurkumu, která rýži obarví na žluto a je velmi zdravá. Necháme vaøit asi 30 minut (èas vaøení závisí na výkonu pøístroje, proto jej ovìøte v návodu).