Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výbìru èlánku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlaèítka
Další èlánky o spotøebièích najdete v levém sloupci po výbìru èlánku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlaèítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výbìru èlánku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlaèítka
 Další slovíèka najdete v levém sloupci po výbìru èlánku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlaèítka


Výkon je výhodou

Recenze parního hrnce Eta Calderon

Praní hrnec Eta Calderon Pokud máte pocit, že jméno Calderon jste už slyšeli a nebyl to parní hrnec Eta, který jsem pro Vás otestoval, pamatujete si zøejmì ze školy jméno španìlského dramatika a básníka Pedra Calderona de la Barca.
Pravdìpodobnì jde ale spíše o španìlské slovo caldero, což znamená velký kotel. Tady by mohla být spojitost, protože se jedná o jeden z nevýkonnìjších parních hrncù na trhu.
Další zvláštností je jeho konstrukce s oddìlitelnou nádobkou na vodu.

První pohled

Parní hrnec Eta Calderon obsahuje øadu oddìlitelných dílù. Kromì tøech nádob, víka, misky na rýži a odkapávací nádoby, lze oddìlit ještì nádoba na vodu a její víko. Všechny díly do sebe lehce zapadají, jen víko nádoby na vodu je nasazeno tìsnìji.
Nádoba na vodu s vodoznakem pojme dva litry, což by mìlo staèit na 60 minut provozu. Jediným ovládacím prvkem je mechanický èasovaè s maximální dobou vaøení 30 minut.
Pohled na výrobní štítek odhalí vysoký pøíkon 1500 až 1800 W, což znamená, že pára by mìla být vyvíjena rychle a ve velkém množství.

Zkušenosti

Napuštìní dvou litrù vody je možné i pøes víko nádoby, ve kterém je otvor se záklopkou. Ta se otevøe po nalití vody na ni.

Pøi vaøení vajec mne pøekvapilo, že jen horní nádoba má 5 dùlkù pro umístìní vajec, což je málo. Do nádob není problém jich naskládat víc, nebudou ale stát a mohou tak mít žloutek na stranì.
Praní hrnec Eta Calderon
Pøípavu celého obìda mùžete zvládnout najednou. Postaèí využít všechny nádoby.
Uvaøeny na hnilièku jsou za 6 minut, což je o tøetinu kratší doba než u bìžných pøístrojù.

Pøi pøípravì rýže jsem podle návodu vaøil 35 minut, což znamená nastavit 30 minut a po dobìhnutí èasu ještì 5. 30 minut by ale u tohoto pøístroje staèilo.

Pøíprava celého obìda najednou je lákavá a proto jsem vyzkoušel uvaøit obìd pro 3 lidi, což hrnec zvládne s rezervou. Volil jsem kombinaci vepøového masa, kvìtáku a brambor. Dùležité je, dát potravinu, která se pøipravuje nejdéle dolù a nejrychleji pøipravenou nahoru. Dole probíhá pøíprava rychleji, takže se potøebný èas srovná. Vše jsem pøipravoval za 30 minut a výsledek byl velmi dobrý. Brambory malinko mìkèí, kvìták a maso perfektní. Jen je tøeba více koøenit a solit, protože voda, která se sráží na potravinách èást odplaví, pøípadnì po uvaøení dosolit.

Technické parametry

potravinymnožstvínádobaèas
min
spotøeba
kWh
komentáø k výsledku
vejce na hnilièku2 kshorní70,168o trochu víc než na hnilièku staèilo by 6 minut
rýže
voda
0,2 l
0,3 l
spodní
miska
350,911dobøe uvaøená trochu mìkèí, 30 minut by staèilo
brambory
vepøové maso
kvìták
0,5 kg
0,4 kg
0,5 kg
spodní
støední
horní
300,768vše perfektnì uvaøené, brambory trochu mìkèí
vejce na hnilièku4 kshorní60,132perfektnì na hnilièku
brambory
ryba
brokolice
0,8 kg
0,4 kg
0,3 kg
spodní
støední
horní
300,761vše perfektnì uvaøené, tentokrát trochu víc uvaøený kvìták

Pokud budete pøepoèítávat spotøebu uvedenou v tabulce podle pøíkonu a èasu, zjistíte, že skuteènost je nižší než výpoèet podle technických parametrù. Je to dáno tím, že topné tìleso nehøeje stále, ale je øízeno tak, aby vyvíjelo páru, ale neohøívalo zbyteènì.
Praní hrnec Eta Calderon
Prùbìh pøíkonu (prùmìrováno za minutu) ukazuje, že pøístroj neohøívá po celou dobu na plný výkon.
Elektronika hlídá teplotu v prostoru výrobníku páry a zapíná ohøev jen když je tøeba. Více øekne graf, který zobrazuje køivku spotøeby za minutu v prùbìhu vaøení.

Èištìní

Umytí misek a odnímatelných dílù je nejrozumnìjší provést ihned po jejich vychladnutí. Zbytky potravin jinak mohou zaschnout a myjí se hùø. Kromì základny s elektrickým kabelem a zásobníku vody lze všechny díly mýt také v myèce.
Velmi mne potìšilo, že Eta nenutí svoje zákazníky používat pøedražené „speciální“ prostøedky pro odvápòování, naopak toto zakazuje a doporuèuje kyselinu citronovou nebo octovou. Osobnì preferuji kyselinu citronovou, protože je ménì agresivní a je bìžnou souèástí potravy, takže nevzniká problém, pokud se nepodaøí pøístroj po odvápnìní dokonale propláchnout.

Hodnocení

Díky vysokému pøíkonu pøístroj vyvíjí velké množství páry a proto funguje rychleji oproti vìtšinì dalších pøístrojù. Velká nádoba na vodu umožòuje provoz bez dolévání i pøi dlouhých èasech vaøení. Jako zbyteènì nedotažený detail vidím jen pìt míst pro vaøení vajec. Využití mechanického èasovaèe znamená jednoduché, ale ne zcela pøesné nastavení èasu.

Technické parametry

parní hrnec Eta Calderon 1134 90000
náplò vody:2 l
pøíkon udávaný / mìøený 1500 – 1800 W / 1660 W
celkový objem nádob:9 l
Rozmìry (švh), hmotnost:310 x 360 x 260 mm, 2,85 kg
Doporuèená cena:2 499 Kè

Plusy

  • vysoké vyrábìné množství páry znamená rychlejší vaøení
  • velká nádržka na vodu
  • mechanický èasovaè znamená jednoduché nastavení

Mínusy

  • jen 5 držákù na vejce
  • mechanický èasovaè jen do 30 minut, nepraktický pro krátké èasy

Rýže v páøe

Rýži pøipravujeme ve speciálním pøíslušenství nebo obyèejných miskách vložených do parního hrnce. Použijeme 1 hrnek propláchnuté rýže a 1,5 hrnku vody. Do vody vložíme malou oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali asi 10 høebíèkù. Pøidat mùžeme i kurkumu, která rýži obarví na žluto a je velmi zdravá. Necháme vaøit asi 30 minut (èas vaøení závisí na výkonu pøístroje, proto jej ovìøte v návodu).



Magazín Inspirace Euronics - 2 / 2014
Pro èasopis Inspirace EURONICS è.2 / 2014
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Eta, Miloš Chadt



Graf ceny produktu ETA 1134 poskytuje server Heureka.cz


Graf ceny produktu Eta 1134 poskytuje server Heureka.sk


Èlánky s podobnou tématikou:



Pøepne na další téma
Seøadit podle abecedySeøadit podle dataDalší seznam èlánkù
Seøadit podle abecedySeøadit podle dataDalší seznam èlánkù

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staòte se fanoušky, dovíte se o nových èláncích v pøedstihu.