Tyèový mixér se širokým vybavením a silným motorem, tak by se dal charakterizovat mixér ETA Cabero 6016. Mìl by být dobrým domácím pomocníkem, který bude rychle po ruce. Proto vyzkouším co umí a pokusím se najít jeho slabiny.
Tyèový mixér ETA Cabero 6016 s pøíslušenstvím
První pohled
V pomìrnì malé krabici se skrývá 13 umnì naskládaných èástí mixéru Cabero. Kromì motorové jednotky a kovového mixovacího nástavce také šlehací metly a k nim odmìrná nádoba s objemem 0,8 litrù urèená pro šlehání a mixování kovovým nástavcem. Dalším pøíslušenstvím je strouhací nástavec se tøemi výmìnnými struhadly a srpovým nožem, který pracuje ve stejné, nízké multifunkèní nádobì o objemu 1,25 l. Vysoká nádoba, také o objemu 1,25 l, je vybavena dalším srpovým nožem.
Ovládání
Pøipojení pøíslušenství provedeme jen zaklapnutím motorové jednotky a jeho odpojení je možné po odblokování tlaèítky v její spodní èásti. Srpové nože nejprve nasadíme na vodící trn ve dnì pøíslušné nádoby. Struhadla je nutné do unašeèe zatlaèit trochu vìtší silou, což je nutné, aby dobøe držela.
Po zapojení do sítì svítí modøe zapínací tlaèítko a modrý LED displej indikující nastavení rychlosti, které pohodlnì provedeme i za bìhu pøístroje prstencem na horním okraji pøístroje.
Zkušenosti
Strouhací nástavec jsem vyzkoušel na plátkování okurky, strouhání mrkve a brambory na bramborák. Struhadla jsou ostrá, proto strouhání nedìlá problém a není nutné potravinu do struhadel pøíliš tlaèit.
Zbytky po strouhání jsou pomìrnì velké
Problém zde ale vidím v pøíliš velké mezeøe mezi struhadlem a vedením potraviny ve víku, díky které jsou nenastrouhané konce potravin tlusté až 3 mm, což je pomìrnì dost. Tyto zbytky zùstávají v prostoru nad struhadlem.
Nùž v nízké nádobì jsem využil k sekání cibule. To probìhlo rychle a podle oèekávání. Pokud nesekáme na jemno, je vhodné spustit mixér vždy jen na sekundu nìkolikrát po sobì. Nasekání na vìtší kusy zpravidla nedává stejnomìrné kosteèky, ale pokud cibuli (papriku, rajèe…) dáváme do základu pokrmu, nejsou stejnì velké kusy podmínkou.
Šlehací nástavec jsem zkoušel na šlehaèce, funguje bezvadnì i díky tvaru odmìrné nádoby. Prùmìr jejího dna pojme s malou rezervou metly, takže šlehání a míchání je velmi úèinné. Tato sestava je doporuèena i pro šlehání majonéz. Ve stejné nádobì lze pracovat i s mixovacím nástavcem a také potraviny uchovávat. Na spodní èásti má navleèenou plochou gumu, která slouží jako ochrana proti podkluzování, ale lze ji využít i jako vzduchotìsné víèko nádoby.
Strouhací nástavec umí krájet, strouhat i rozmìlnit brambory pro tìsto na bramboráky
Mixovací nástavec je ideální pro mixování horkých potravin mimo pracovní nádoby, pro výrobu pyré, majonéz, øídkých tìst, omáèek a podobných pokrmù.
Vysoký nástavec se srpovým nožem dokáže stejnì jako nízký posekat tužší potraviny. Jeho nádoba je vybavena žebry, které zabraòují klouzání potravin po stìnách, proto bych jej využíval i pro výrobu koktejlù. Z ne pøíliš jasných dùvodù výrobce zakazuje používat nástavce se srpovými noži pro výrobu jakýchkoli tìst, tedy vèetnì øídkých.
Hodnocení
Tyèový mixér s hromadou pøíslušenství, který i díky silnému 800 W motoru zastane mnoho práce. I pøes drobné nedokonalosti mùže pøístroj být užiteèným kuchyòským pomocníkem. Výrobci bych doporuèil vybavit sadu ještì držákem pro sestavu s tyèovým nástavcem, protože bude nejèastìji využívána a mìla by tedy být vždy po ruce.