Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Výkon je výhodou

Recenze parního hrnce Eta Calderon

Praní hrnec Eta Calderon Pokud máte pocit, že jméno Calderon jste už slyšeli a nebyl to parní hrnec Eta, který jsem pro Vás otestoval, pamatujete si zřejmě ze školy jméno španělského dramatika a básníka Pedra Calderona de la Barca.
Pravděpodobně jde ale spíše o španělské slovo caldero, což znamená velký kotel. Tady by mohla být spojitost, protože se jedná o jeden z nevýkonnějších parních hrnců na trhu.
Další zvláštností je jeho konstrukce s oddělitelnou nádobkou na vodu.

První pohled

Parní hrnec Eta Calderon obsahuje řadu oddělitelných dílů. Kromě třech nádob, víka, misky na rýži a odkapávací nádoby, lze oddělit ještě nádoba na vodu a její víko. Všechny díly do sebe lehce zapadají, jen víko nádoby na vodu je nasazeno těsněji.
Nádoba na vodu s vodoznakem pojme dva litry, což by mělo stačit na 60 minut provozu. Jediným ovládacím prvkem je mechanický časovač s maximální dobou vaření 30 minut.
Pohled na výrobní štítek odhalí vysoký příkon 1500 až 1800 W, což znamená, že pára by měla být vyvíjena rychle a ve velkém množství.

Zkušenosti

Napuštění dvou litrů vody je možné i přes víko nádoby, ve kterém je otvor se záklopkou. Ta se otevře po nalití vody na ni.

Při vaření vajec mne překvapilo, že jen horní nádoba má 5 důlků pro umístění vajec, což je málo. Do nádob není problém jich naskládat víc, nebudou ale stát a mohou tak mít žloutek na straně.
Praní hrnec Eta Calderon
Přípavu celého oběda můžete zvládnout najednou. Postačí využít všechny nádoby.
Uvařeny na hniličku jsou za 6 minut, což je o třetinu kratší doba než u běžných přístrojů.

Při přípravě rýže jsem podle návodu vařil 35 minut, což znamená nastavit 30 minut a po doběhnutí času ještě 5. 30 minut by ale u tohoto přístroje stačilo.

Příprava celého oběda najednou je lákavá a proto jsem vyzkoušel uvařit oběd pro 3 lidi, což hrnec zvládne s rezervou. Volil jsem kombinaci vepřového masa, květáku a brambor. Důležité je, dát potravinu, která se připravuje nejdéle dolů a nejrychleji připravenou nahoru. Dole probíhá příprava rychleji, takže se potřebný čas srovná. Vše jsem připravoval za 30 minut a výsledek byl velmi dobrý. Brambory malinko měkčí, květák a maso perfektní. Jen je třeba více kořenit a solit, protože voda, která se sráží na potravinách část odplaví, případně po uvaření dosolit.

Technické parametry

potravinymnožstvínádobačas
min
spotřeba
kWh
komentář k výsledku
vejce na hniličku2 kshorní70,168o trochu víc než na hniličku stačilo by 6 minut
rýže
voda
0,2 l
0,3 l
spodní
miska
350,911dobře uvařená trochu měkčí, 30 minut by stačilo
brambory
vepřové maso
květák
0,5 kg
0,4 kg
0,5 kg
spodní
střední
horní
300,768vše perfektně uvařené, brambory trochu měkčí
vejce na hniličku4 kshorní60,132perfektně na hniličku
brambory
ryba
brokolice
0,8 kg
0,4 kg
0,3 kg
spodní
střední
horní
300,761vše perfektně uvařené, tentokrát trochu víc uvařený květák

Pokud budete přepočítávat spotřebu uvedenou v tabulce podle příkonu a času, zjistíte, že skutečnost je nižší než výpočet podle technických parametrů. Je to dáno tím, že topné těleso nehřeje stále, ale je řízeno tak, aby vyvíjelo páru, ale neohřívalo zbytečně.
Praní hrnec Eta Calderon
Průběh příkonu (průměrováno za minutu) ukazuje, že přístroj neohřívá po celou dobu na plný výkon.
Elektronika hlídá teplotu v prostoru výrobníku páry a zapíná ohřev jen když je třeba. Více řekne graf, který zobrazuje křivku spotřeby za minutu v průběhu vaření.

Čištění

Umytí misek a odnímatelných dílů je nejrozumnější provést ihned po jejich vychladnutí. Zbytky potravin jinak mohou zaschnout a myjí se hůř. Kromě základny s elektrickým kabelem a zásobníku vody lze všechny díly mýt také v myčce.
Velmi mne potěšilo, že Eta nenutí svoje zákazníky používat předražené „speciální“ prostředky pro odvápňování, naopak toto zakazuje a doporučuje kyselinu citronovou nebo octovou. Osobně preferuji kyselinu citronovou, protože je méně agresivní a je běžnou součástí potravy, takže nevzniká problém, pokud se nepodaří přístroj po odvápnění dokonale propláchnout.

Hodnocení

Díky vysokému příkonu přístroj vyvíjí velké množství páry a proto funguje rychleji oproti většině dalších přístrojů. Velká nádoba na vodu umožňuje provoz bez dolévání i při dlouhých časech vaření. Jako zbytečně nedotažený detail vidím jen pět míst pro vaření vajec. Využití mechanického časovače znamená jednoduché, ale ne zcela přesné nastavení času.

Technické parametry

parní hrnec Eta Calderon 1134 90000
náplň vody:2 l
příkon udávaný / měřený 1500 – 1800 W / 1660 W
celkový objem nádob:9 l
Rozměry (švh), hmotnost:310 x 360 x 260 mm, 2,85 kg
Doporučená cena:2 499 Kč

Plusy

  • vysoké vyráběné množství páry znamená rychlejší vaření
  • velká nádržka na vodu
  • mechanický časovač znamená jednoduché nastavení

Mínusy

  • jen 5 držáků na vejce
  • mechanický časovač jen do 30 minut, nepraktický pro krátké časy

Rýže v páře

Rýži připravujeme ve speciálním příslušenství nebo obyčejných miskách vložených do parního hrnce. Použijeme 1 hrnek propláchnuté rýže a 1,5 hrnku vody. Do vody vložíme malou oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali asi 10 hřebíčků. Přidat můžeme i kurkumu, která rýži obarví na žluto a je velmi zdravá. Necháme vařit asi 30 minut (čas vaření závisí na výkonu přístroje, proto jej ověřte v návodu).



Magazín Inspirace Euronics - 2 / 2014
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2014
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Eta, Miloš Chadt



Graf ceny produktu ETA 1134 poskytuje server Heureka.cz


Graf ceny produktu Eta 1134 poskytuje server Heureka.sk


Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.